De onderhandelingen over de prestatieafspraken zijn weer opgestart

Nadat we 20-10-2021 de onderhandelingen van de prestatieafspraken afbraken is er veel gebeurd. Dat afbreken van onderhandelingen is niet onze gangbare werkwijze, maar soms moet je een statement maken om iets voor elkaar te krijgen en dat lijkt nu succesvol te zijn geweest.

Grondprijzen

Je kan alleen nieuwbouw van betaalbare sociale huurwoningen plegen als de grondprijs geen door beleggers opgedreven commerciële grondprijs is. Lees ook dit artikel van de Woonbond.

We kregen inzicht in de grondprijzen die voorheen werden gehanteerd door de voormalige gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik zodat we een historische verloop van de grondprijzen konden zien. Ook kregen we grondprijzen van een aantal omringende gemeenten door, zodat er een vergelijk mogelijk is.

De drie woningcorporaties, de Vijfheerencorporaties, zonden een brief naar burgemeester en wethouders van gemeente Vijfheerenlanden, die wij als Vijfheerenhuurders mede ondertekenden. Er vonden bestuurlijk overleggen plaats tussen gemeente en Vijfheerencorporaties met als uitkomst een brief van de gemeenten waarin veel lagere grondprijzen werden afgesproken dan de oorspronkelijk voorgestelde prijzen. Ook werden andere zaken beter geregeld.

Nu worden de Vijfheerenhuurders keurig meegenomen in alle communicaties zodat de afgebroken vergadering van 20-10-2021 voor ons het juiste effect had.

En nu verder

We hadden 17-11-2021 weer een overleg via Teams. Dat verliep weer goed, zoals voorheen. Wij hadden als Vijfheerenhuurders een e-mail verzonden met een groot aantal aandachtspunten die regel voor regel werden doorgenomen en waar de nodige zaken werden gecorrigeerd en/of aangevuld. Ook gemeente Vijfheerenlanden en de Vijfheerencorporaties brachten uiteraard (goede) onderwerpen in.

Behalve het document waarin de prestatieafspraken staan is er ook een document met het uitvoeringsprogramma. Veel van onze inbreng kwam in de documenten terecht. Deze documenten zijn daarna weer zeer correct door de penhouder(s) van de Vijfheerencorporaties bijgewerkt en liggen nu ter beoordeling bij alle partijen. Wat ons betreft is vrijwel alles nu juist verwoord zodat we waarschijnlijk december a.s. tot ondertekening van de documenten kunnen overgaan.

Voor volgende jaren verzoeken de Vijfheerenhuurders om wat eerder aan te vangen met de onderhandelingen over de prestatieafspraken zodat we meer tijd hebben om de documenten door te nemen en onderling te overleggen. Wij zijn immers vrijwilligers die ook andere verplichtingen hebben en soms extern advies nodig hebben.

Advertentie

Gepubliceerd door

Vijfheerenhuurders

De werkgroep van de huurdersorganisaties in de gemeente Vijfheerenlanden: - Huurders Belang Zederik (HBZ); - Huurdersberaad Lingesteden te Leerdam (HBL), - Huurdersberaad Lekstedewonen Vianen (HBV).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s