Opnieuw woningmarktregio’s

De derde bijeenkomst van de Vijfheerenhuurders (27-10-2017) was geheel besteed aan de keuze van een woningmarktregio. Dit is een vervolg van onze eerdere bijeenkomst van 19-09-2017.

De dames Jennifer Buijnink (KleurrijkWonen), Esther de Nijs (LEKSTEDEWonen) waren als als gast en deskundigen in onze bijeenkomst te Lexmond aanwezig om onze vragen te beantwoorden en ons nader te informeren. Door ziekte was Erna Bosschart (Omnivera GWZ) afwezig.

De keuze van een woningmarktregio is voor alle huurders in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden van groot belang. Niemand van de drie huurdersorganisaties uit Leerdam, Vianen en Zederik wil een achteruitgang ten opzichte van heden voor hun huurders. Daarom werd het een pittige avond met veel discussie want er zijn twee stromingen: woningmarktregio U16 in Vianen en woningmarktregio Woongaard in Leerdam en Zederik. Dat verdeelde de Vijfheerenhuurders in twee groepen en dat is niet erg zolang we elkaar onderling respecteren en open staan voor alle meningen en standpunten.

Er bleek ook wat verwarring te zijn tussen U10 en U16.
U10 is een samenwerkingsverband tussen een aantal gemeenten in de provincie Utrecht waarbij ook Vianen behoort.  Dat gebeurt momenteel op het gebied van economie, sociaal domein, ruimte, wonen, energietransitie en duurzaamheid, mobiliteit.  Er zijn wel raakvlakken met wonen maar daar houdt het op.
U16 is één van de 19 landelijke woningmarktregio’s, net zoals Woongaard.
Zie ook het vorige nieuwsitem.

De dames Jennifer Buijnink en Esther de Nijs maakten de verschillen tussen al deze zaken nog wat duidelijker. Het is voor de woningcorporaties en de huurders belangrijk dat er ook na de fusie tot de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden voldoende investeringsmogelijkheden blijven in de bestaande- en met name in de toekomstige woningvoorraad. Dat kan alleen optimaal als de betreffende woningcorporatie binnen zijn eigen kerngebied (= woningmarktregio) opereert. Alleen dan kan de woningcorporatie voldoen aan zijn basisopdracht: zorgen voldoende beschikbare sociale huurwoningen.

Binnen gemeenten zijn er ook nog allerlei samenwerkingsverbanden maar dat geeft geen/nauwelijks invloed op de keuze van een woningmarktregio.  De huurders uit Vianen hechten er zeer aan om bij U16 te blijven en de huurders uit Leerdam en Zederik kiezen voor Woongaard.

De betrokken wethouders van de huidige gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik hebben een advies voor de keuze van een woningmarktregio gevraagd aan de woningcorporaties KleurrijkWonen, LEKSTEDEwonen, Ominivera GWZ. Daarna gaat dit advies naar de minister die de uiteindelijke keuze maakt en daarin vaak de adviezen van de woningcorporaties, de huurdersorganisaties en de wethouders volgt. En daarom is dit steeds in allerlei vergaderingen terugkerende onderwerp zo belangrijk.

De huurdersorganisaties Huurdersberaad Lingesteden (Leerdam), Huurdersberaad LEKSTEDEwonen (Vianen) en Huurders- en bewoners Belang Zederik (Zederik) kwamen er onderling niet uit. Dat zou wel het mooiste zijn maar dat is niet noodzakelijk. We hebben allen immers onze eigen achtergrond:

Klik op de bovenstaande hyperlinks voor de documenten die voor dit overleg door de huurdersorganisaties zijn geproduceerd.

Wat nu verder?

De drie woningcorporaties werken verder aan een advies naar de wethouders van de toekomstige gemeente Vijfheerenlanden. Dit advies zal niet eensluidend zijn want ook de woningcorporaties zijn hetzelfde verdeeld als de huurdersorganisaties. Daarom zal de basis van het advies dezelfde basisinformatie en kerngetallen hebben maar zullen de woningcorporaties KleurijkWonen en Omnivera GWZ adviseren om voor woningmarktregio Woongaard  te kiezen en zal woningcorporatie LEKSTEDEwonen de keuze voor woningmarktregio U16 maken. In deze adviezen worden ook de documenten van de huurdersorganisaties opgenomen. De adviezen zullen mede worden ondertekend door de huurdersorganisaties.

Daarna ligt de spreekwoordelijke bal bij de politiek. Wij hopen dat de politici zich terdege zullen voorbereiden op deze materie en zich goed laten informeren en adviseren. Ook daarin willen de huurdersorganisaties graag een rol vervullen.

 

Advertentie

Gepubliceerd door

Vijfheerenhuurders

De werkgroep van de huurdersorganisaties in de gemeente Vijfheerenlanden: - Huurders Belang Zederik (HBZ); - Huurdersberaad Lingesteden te Leerdam (HBL), - Huurdersberaad Lekstedewonen Vianen (HBV).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s